PEDODONTİ NEDİR?
Çocuk diş hekimliğidir. Doğumdan daimi dişlenme tamamlanana kadar geçen sürede bebek, çocuk ve genç erişkinlerin ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.
ÇOCUK DİŞHEKİMLİĞİNİN AMACI:
- Çocuk psikolojisi, büyüme-gelişimi ve çocuğa yaklaşımı ile diş hekimi kaygı ve korkusunun oluşmasını engellemeye çalışmak.
- Ebeveyn ve çocukları koruyucu diş hekimliği hakkında bilgilendirmek.
- Çocukların süt dişlerinin önem ve görevlerini vurgulamak, süt ve daimi dişlerinde oluşmuş çürüklerin tespiti ve tedavi edilmesini sağlamak.
- Erken süt dişi kayıpları nedeniyle oluşabilecek ortodontik problemleri önlemek.
Süt dişleri yerlerini alacak daimi dişler için önemlidir. Erken süt dişi kayıpları daimi dişlerin çapraşık bozuk çıkmasına sebep olacağı gibi çocukları psikolojik yönden etkileyebilir. Bu yüzden süt dişlerinin temizlenme ve koruyucu tedavilerini bilinçli olarak yerine getirmek gerekir.
FLOR ve FİSSÜR ÖRTÜCÜ uygulamaları süt, karma ve daimi dişlenme dönemlerinde önemli koruyucu tedavilerdir.
YER TUTUCULAR erken süt dişi kayıplarında daimi dişlerin yerlerini korumak için yapılan uygulamalardır.
ŞUNLARI UNUTMAYIN LÜTFEN
- Çocuklarımızın dişleri çıkmaya başlamasından itibaren diş temizliği yapılmalıdır.
- Biberon ile uyuyan çocuklarda bu alışkanlık dişlerin çıkmaya başlamasından sonra bıraktırılmalıdır. Hiç bir şey yapılamıyorsa en azından çocuğun biberondan sonra su almasını sağlamalıyız.
- Çocuklara diş fırçalama alışkanlığını vermeliyiz. Hatta ilkokul çağlarında özellikle gece yatarken çocuklarımızın fırçalama işlemini biz büyükler önce yapıp sonra kendilerine bırakmalıyız. Çünkü onların kas gelişimleri tam olmadığından fırçalama işlemini tam yapamayabilirler.
- 6 yaşında çıkan daimi dişleri ebeveynler süt dişi zannedip önemsememektedirler. Bu yüzden 6 yaş dişleri daha yerini bulmadan çürüyebiliyor. Büyüklerin bu yaşlarda çıkan dişlere çok dikkat etmesi gerekiyor.